Κοινωνία

Γολγοθάς για τη Βραζιλιάνα απόγονο του Μάρκου Μπότσαρη! Το χάος των κρατικών υπηρεσιών της στερεί το όνειρό της

Τον δικό της γολγοθά ανεβαίνει τα τελευταία οκτώ χρόνια η απόγονος του Μάρκου Μπότσαρη, η οποία θεωρείται ξένη στην πατρίδα της, τον τόπο δηλαδή όπου ο πρόγονός της Μάρκος Μπότσαρης έδωσε τη ζωή του προκειμένου να γίνει πράξη το όνειρο της λευτεριάς. Κι αυτό διότι τα αιτήματα της Ελιζαμπέτα Μπότσαρη για κτήση της ελληνικής ιθαγένειας «σκοντάφτουν» στην επιδεικτική αδιαφορία και την πλήρη αποδιοργάνωση του κράτους.

Γεννημένη το 1975 στο μακρινό Σάο Πάολο της Βραζιλίας από Έλληνα πατέρα και Βραζιλιάνα μητέρα, η 46χρονη απόγονος ενός εκ των μεγαλύτερων αγωνιστών της Εθνεγερσίας ανεβαίνει έναν γολγοθά προσπαθώντας να εξασφαλίσει την ιθαγένεια από το ελληνικό κράτος. Αν και έχει στείλει κάμποσες φορές στο ελληνικό προξενείο όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν τη σχέση αίματος με τον πατέρα της, τη φοίτησή της σε ελληνικό σχολείο, τη βάφτισή της ως χριστιανής ορθόδοξης και πολλά άλλα, οι απαντήσεις που λαμβάνει από το 2014, όταν άρχισε να υποβάλλει αιτήσεις, περιορίζονται σε συστάσεις για… υπομονή!

Ενδεικτική του χάους που επικρατεί είναι η αντιμετώπιση που είχε η «Espresso», στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει με τους υπαλλήλους στους οποίους απευθύνθηκε η κυρία Μπότσαρη, καθώς και με ανθρώπους που χειρίζονται παρόμοιες υποθέσεις. Αρχικά μας ζήτησαν να περιμένουμε, καθώς έψαχναν στο αρχείο την υπόθεση, και στη συνέχεια μας ενημέρωσαν ότι ο αρμόδιος υπάλληλος… νοσεί με κορωνοϊό και θα πρέπει να περιμένουμε ώσπου να αναρρώσει για να μας εξυπηρετήσει!

Η πρώτη… κρυάδα

«Ήμουν περίπου 20 ετών όταν πήγα εδώ, στο προξενείο, για να ζητήσω την ελληνική μου υπηκοότητα. Θυμάμαι μια ηλικιωμένη γυναίκα να μου απαντά πως είναι… απασχολημένη και ότι η περίπτωσή μου είναι εξαιρετικά περίπλοκη, επειδή οι γονείς μου δεν ήταν παντρεμένοι όταν με έφεραν στον κόσμο! Έπειτα από αυτή την αντιμετώπιση απογοητεύτηκα πολύ, αλλά τρία χρόνια αργότερα προσπάθησα ξανά» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Espresso».

Όταν πληροφορήθηκε ότι στο ελληνικό προξενείο του Σάο Πάολο υπήρχε ένας υπάλληλος, ο Μανώλης Άντερσον, που ασχολιόταν αποκλειστικά με τη διαδικασία της κτήσης ιθαγένειας, αποφάσισε να απευθυνθεί σε εκείνον. Ετοίμασαν μαζί όλες τις βεβαιώσεις που απαιτούνταν και τις έστειλαν στην Ελλάδα. «Επρόκειτο για μια αρκετά χρονοβόρα αλλά και ακριβή διαδικασία. Επρεπε να πάω σε διάφορες υπηρεσίες, να βρω τα στοιχεία που ζητούσαν και στη συνέχεια έπρεπε να τα μεταφράσω. Πλήρωσα για όλα αυτά περίπου 500 ευρώ και στο τέλος του 2017 έμαθα ότι τα χαρτιά έφτασαν στην Αθήνα. Επρεπε να περιμένω έναν χρόνο για να λάβω απάντηση, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις».

Περί τα τέλη του 2018 η Ελιζαμπέτα ενημερώθηκε ότι η αίτησή της για κτήση της ελληνικής ιθαγένειας απορρίφθηκε. Τον Απρίλιο του 2019 έστειλε πάλι τα χαρτιά της και, μη έχοντας καμία απολύτως ενημέρωση σχετικά με την πορεία του αιτήματός της, ήρθε στην Αθήνα και ζήτησε διά ζώσης συνάντηση με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτογραφήσεων Ομογενών Αλλοδαπών στο υπουργείο Εσωτερικών Χρήστο Σαριτζόγλου. Εκείνος της απάντησε σε e-mail, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της «Espresso», ότι την περίοδο εκείνη θα βρισκόταν σε… διακοπές και πως η υπόθεσή της θα άρχιζε να εξετάζεται κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

«Προς το τέλος του 2019, όταν άρχισα, δηλαδή, να ζητώ ενημέρωση για το αίτημά μου, μόλις είχε ξεσπάσει η πανδημία και οι απαντήσεις που έπαιρνα ήταν ότι έπρεπε και πάλι να περιμένω, καθώς οι διαδικασίες καθυστερούσαν λόγω κορωνοϊού!» σημειώνει και προσθέτει: «Είμαι Ελληνίδα, η ψυχή μου είναι ελληνική. Ο πατέρας μου, που γεννήθηκε το 1928 στην Ελλάδα και πολέμησε σε ηλικία 12 ετών για τη χώρα, με έχει αναγνωρίσει. Το σχετικό έγγραφο έχει σταλεί στο προξενείο, το επίθετό μου είναι ελληνικό. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, για ποιον λόγο μου αρνούνται την ιθαγένεια».

Ανατρέχοντας στα παιδικά της χρόνια, θυμάται τον πατέρα της Βασίλη, ναυτικό στο επάγγελμα, να διηγείται σε εκείνη και στον αδελφό της πόσο υπερήφανος ήταν για το επώνυμό του και για την κληρονομιά που αυτό κουβαλά. «Ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν αδελφός του προ-προπάππου μου. Ο πατέρας μου έφυγε από την Αθήνα το 1956, για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του. Πάντα μας έλεγε πόσο υπερήφανος αισθάνεται, ενώ στο στήθος του είχε ζωγραφίσει έναν τεράστιο σταυρό. Πέθανε το 2003 και βουρκώνω κάθε φορά που βλέπω τα έγγραφα που συγκεντρώνω για να αποδείξω ότι έχω ελληνική καταγωγή» επισημαίνει.

Αρχιτέκτονας και ζαχαροπλάστισσα! Πλημμυρίζει το Σάο Πάολο με κουραμπιέδες και μελομακάρονα που φτιάχνει με τα χεράκια της

rpt

Η αγάπη της για τον τόπο των προγόνων της δεν περιορίζεται μονάχα στα αιτήματα για ελληνική ιθαγένεια, αλλά από το Σάο Πάολο, όπου ζει και εργάζεται ως αρχιτέκτονας, προσπαθεί να διαδώσει τις ελληνικές παραδόσεις, μυώντας τους Βραζιλιάνους στις ελληνικές γεύσεις.

Τον τελευταίο χρόνο έχει στήσει μια μικρή επιχείρηση, ονόματι BOT -από τα πρώτα τρία γράμματα του επωνύμου της-, που παρασκευάζει και διανέμει ελληνικά παραδοσιακά γλυκά, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και μπακλαβά.

«Είναι μια διαδικασία πολύ όμορφη, από την προετοιμασία των γλυκών έως τη συσκευασία και τη διανομή τους. Σε κάθε κουτί που στέλνω υπάρχει ένα σημείωμα με τη συνταγή, αλλά και με τον τρόπο που τρώνε τα εδέσματα αυτά στην Ελλάδα. Οι Βραζιλιάνοι, καθώς και κάποιοι Ελληνες που ζουν εδώ, έχουν ενθουσιαστεί και μου ζητούν διαρκώς μεγαλύτερη παραγωγή» λέει ενθουσιασμένη.

Κατηγορίες:Κοινωνία, Ροή Ειδήσεων, news

Tagged as: ,

15 replies »

  1. Όταν μία σύνταξη γιά να την πάρουμε ύστερα από 42 χρόνια εργασίας ΙΚΑ καί ΝΑΤ κάνει τέσσερα χρόνια φαντάσου εσένα πόσα χρόνια θα κάνει καί ακόμη δέν την έχω πάρει την σύνταξη

    Μου αρέσει!

    • Είναι μεγάλη κατάρα να είσαι Έλληνας ομογενείς για την Ελλάδα
      Και ευλογία βέβαια να είσαι αλλοδαπός στην Ελλάδα

      Μου αρέσει!

  2. Ζῶ παρόμοια περίπτωσι … Μετά ἀπό δύο προσπάθειες για λογαριασμό τῆς γυναίκας μου, ἡ ὁποία ὑπ’ὂψιν ἒχει κάνει τέσσερους Ἓλληνες, στό τέλος τα παράτησα !!!
    Μία ἀπό τίς ἀπαντησεις τους ἦταν ὃτι τα ἒγγραφα πού τούς ἒστειλα ἒληξαν ἀφοῦ τά εἶχαν κρατησει κάποιους μῆνες στά συρτάρια τους καί πρέπει να μᾶς στείλετε νέα !!!…
    Καί ὃμως μέσα ἀπό αὐτή τήν ὑπηρεσία δίνουν Ἰθαγένειες σέ ἀλλοδαπούς μέ γελοῖες διαδικασίες οι ὁποῖες δέν ἐπιβεβαιώνουν ὃτι ὃλοι αὐτοί ἒχουν ‘ἐνταχθεῖ στίς Ἑλληνικές ἀρχές καί ὃτι αὒριο δέν θα μᾶς δημιουργήσουν ἐθνικά καί κοινωνικά προβλήματα …
    Ἀπλά, κάτι πολύ σάπιο βασιλεύει σε ὃλο τό σύστημα ..

    Μου αρέσει!

  3. Eixeς λαθος καταγωγη και επιθετο ..αν ησουν αλβανο-πακισταν-αφγανο-σομαλη με επιθετο μουλαομαρ η αντεντοκουμπο-ηοτι αλλο ειχες καλες πιθανοτητες η θα σουν σιγουρα ελληνιδα

    Μου αρέσει!

  4. Εγώ βρήκα στα Βρεττανικά αρχεία οτι ο Πρωπάππους μου Παναγιώτης Ζαίμης κατέφυγε στη Κύπρο με τη μοναχοκόρη του Δέσποινα Ζαίμη, αλλά το Ελληνικό κράτος δεν τα δέχεται. Είχαν φύγει απο την Κρήτη, αφου σε μια αψιμαχαχία με Τουρκοκρητικούς σκότωσαν την γυναίκα του, πυροβολόντας της στο κεφάλι απο ένα μικρό φεγγίτη. Καταγωγή απο Καλάβρυτα.

    Μου αρέσει!

  5. μα υπαρχει τροπος κυρια Μποτσαρη, σε λιγοτερο απο ενα μηνα και ιθαγενεια θα εχετε μα και επιδομα, χρειαζεστε ενα εισητηριο για Τουρκια, μια βαρκα, και απαραιτητα να εξαφανησετε ολα τα χαρτια σας μολις φτασετε στα παραλια της Ελλαδας, εγγυημενα πραματα

    Μου αρέσει!

  6. Εγώ είμαι Έλληνας πληρώνω φορολογία και είμαι ασφαλισμένος στην Ελλάδα και δεν μπορώ να βάλω την γυναίκα μου στο ταμείο μου ώστε να έρθουμε Ελλάδα για να γεννήσει. Άρα δεν θέλουμε Έλληνες.. Εγώ απλά διαγράφω την Ελλάδα από την ζωή μου σιγά σιγά… Για κανένα μπανάκι αν ερχόμαστε κ πολύ θα είναι..

    Μου αρέσει!

  7. Καλημέρα στην κ. Μπότσαρη και σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού. Δυστυχώς δεν πρόκειται για αδιαφορία, αλλά για απύθμενο μίσος, το οποίο έζησα σε παρόμοια προσπάθεια αναγνωρίσεως των Ελλήνων της Μεγάλης Ελλάδος (κάτω Ιταλίας) και των Ελλήνων Καλάσα (Ασία). Έβλεπες το μίσος στα μάτια τους, έτοιμοι να σε πυροβολήσουν… γιατί απλά αντιτίθενται στα σχέδια παγκοσμιοποιήσεως, η οποία δεν μπορεί να γίνει αν πρώτα δεν καταστρέψουν τους Έλληνες.

    Μου αρέσει!

  8. Είναι αλήθεια , ο δρόμος για την ιθαγένεια (όχι την υπηκοότητα !! ) περνάει από το Πακιστάν και μέσω Τουρκίας έρχεται στην Ελλάδα (απαραίτητο το μουσουλμανικο θρήσκευμα !! )… Τι να λέμε τώρα είναι το μόνο σίγουρο.

    Μου αρέσει!

  9. όπως βλέπω και έζησα και εγώ τους Έλληνες του εξωτερικού μόνο τος θυμούνται
    οταν τους χρειάζονται ειναι ντροπή για το κράτος και της υπηρεσιες τους να δίνουν
    την υπηκοότητα στους μουσουλμάνους και όχι στους Έλληνες και ποιους απογονους ηρώων της ελλάδος ΝΤΡΟΠΗ , ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΤΕ
    ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ ειναι Ελληνικό κράτος η παρακράτος των μουσουλμάνων

    Μου αρέσει!

  10. KΑΘΗΣΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΕ . Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΙΟ.ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΕΑΝ???/ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ??/ΔΙΑΓΡΑΠΣΕΤΑ.ΟΛΑ ΕΙΝΕ ΠΙΘΑΝΑ

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.